OVER DE ORGANISATIE
Gemeente Westerkwartier is een jonge gemeente met een eigen DNA: Dichtbij, Nuchter en Ambitieus. We hebben ons eigen verhaal en onze eigen kernwaarden. Samen maken we het Westerkwartier én zijn we er voor onze inwoners, dat is waar Westerkwartier voor staat. We gaan samen voor de waarden die ons het meest na aan het hart liggen: dichtbij, in verbinding, wendbaar en persoonlijk leiderschap. De gemeente heeft 63.000 inwoners en telt, inclusief ons sociaal werkbedrijf Novatec, ongeveer 1000 werknemers. De dienstverlening wordt verleend vanuit 5 werklocaties.
Het team
In het team Advies en Relaties zijn beleidsonderwerpen belegd die verbonden zijn aan het werken aan een Sociaal Westerkwartier. Binnen het team worden taken opgepakt variërend van beleidsuitvoering (subsidieverstrekking) tot strategisch en complex beleidsadvies binnen het brede Sociaal Domein. In het team werken beleidsmedewerkers A, beleidsmedewerkers B, een strategisch adviseur, contract- en relatiebeheerders, medewerkers sociaal domein en een toezichthouder kwaliteit Wmo. De organisatie is nog volop in ontwikkeling na de herindeling in 2019. De cultuur is te typeren als informeel. Er zijn korte lijnen tussen het gemeentebestuur en de organisatie. Team Advies en Relaties heeft standplaats Leek.
Het team is onder meer werkzaam op de volgende beleidsvelden: onderwijs, sport, cultuur, vrijwilligers, mantelzorg en respijtzorg, jeugdgezondheidszorg, ouderen, preventief jeugdbeleid, gezondheid, preventieve zorg. Daarbij is nauwe samenwerking met allerlei maatschappelijke organisaties, en is er ook veel sprake van projectmatig werken.
OMSCHRIJVING TRAINEE OPDRACHT
De nieuwe gemeente Westerkwartier heeft nog geen duidelijk/eenduidig beleid over dierenwelzijn geformuleerd. Momenteel dient het beleid van één van de gefuseerde gemeenten (Zuidhorn) als basis. Er is behoefte aan nieuw beleid dat toegesneden is op de nieuwe gemeente Westerkwartier, waarbij ook nieuwe inzichten ten aanzien van dierenwelzijn worden meegenomen en een relatie wordt gelegd met aanverwante onderwerpen in het sociaal domein.
Je gaat een planning maken voor een traject waarbij door middel van inventarisatie, studie en/of onderzoek, gesprekken met relevante partners en analyse een advies wordt gegeven over het dierenwelzijn voor de nabije toekomst in het Westerkwartier. Beoogd resultaat: een beleidsnotitie dierenwelzijn Westerkwartier met aanbevelingen.
Indien er mogelijkheden of wensen t.a.v. aanvullende werkzaamheden zijn, is dit bespreekbaar. Binnen het team liggen meerdere uitdagende opdrachten.
FUNCTIEPROFIEL
Je bent recent afgestudeerd HBO/WO (max. 2 jaar). Er is geen specifieke kennis en ervaring vereist. Je kunt informatie snel verwerken, analyseren, hoofd- en bijzaken scheiden en verbanden leggen.
We zoeken een trainee de enthousiast en gemotiveerd is. Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden en adviesvaardigheden. Je bent resultaatgericht en kunt goed zelfstandig werken en eigenaarschap tonen voor je werk. Bij voorkeur heb je al gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen, maar dat kan tijdens het traineeship ook een leerdoel van je zijn.
Het betreft een behoorlijk zelfstandige opdracht. De trainee die we zoeken vindt het leuk om zelf veel initiatief te nemen en staat stevig in zijn/haar schoenen.
WAT BIEDEN WE JOU?
Als trainee werk je 32 uur per week bij de opdrachtgever voor de duur van 12 maanden (binnen de 32 uur heb je een dagdeel voor het traineeprogramma). In het programma worden onder vier thema’s diverse workshops, trainingen, intervisies en andere bijeenkomsten georganiseerd (of je gaat deze zelf organiseren). We zetten sterk in op persoonlijke begeleiding en aandacht en je maakt onderdeel uit van een traineegroep. Het programma bied je een uitstekende leermogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. Naast het opdoen van werkervaring ga je kennis maken met de gemeentelijke organisatie en het ambtelijk vakmanschap.
· Je ontvangt een 32-uurscontract voor de duur van 12 maanden. Je wordt uitgezonden door GOA Publiek, de ABU cao is hierbij van toepassing. Startdatum is 1 oktober.
· Je salaris is gebaseerd op een groeimodel; je ontvangt een startsalaris op schaal 6.0 cao gemeenten waarbij je na zes maanden ontwikkeling door kan groeien naar schaal 8.0. Verder ontvang je vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.
· Je bouwt per maand verlofuren op, per jaar heb je recht op 160 uur.
· Voor de start van je traineeship kan je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aandragen.
MEER INFORMATIE
GOA Publiek verzorgt de werving en eerste selectie van deze vacature. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze opdracht, dan kun je contact opnemen op 050 700 13 23.
Contactpersonen:
Nienke Scheeringa (leerlingbegeleider/coach) en Kim Olthof (leerlingbegeleider/loopbaancoach)