OVER DE ORGANISATIE
Groningen wil een gemeente zijn waar iedereen met plezier woont, werkt en leeft. Een gemeente waar niemand buiten de boot valt. Om dit te bereiken werken er ruim 3000 werknemers bij de gemeente Groningen. De verwachting is dat Groningen nog verder groeit naar 275.000 inwoners in 2030. Groningen is de jongste gemeente van Nederland en de stad telt ruim 55.000 studenten. De helft van de bevolking is jonger dan 35 jaar.
Het contact tussen gemeente en inwoners vindt tegenwoordig steeds meer in de wijken plaats. Want samenwerking mét burgers en organisaties, in plaats van vóór burgers en organisaties, is hét uitgangspunt. Hierbij staan we voor sociale, duurzame economische groei, want duurzaamheid is het andere uitgangspunt bij alles wat we doen.
De gemeente Groningen investeert de komende jaren miljoenen euro’s in de wijkvernieuwing, mede mogelijk gemaakt door landelijke middelen voor stedelijke vernieuwing (Regiodeal) en aardbevingen (NPG). In dit wijkvernieuwingsprogramma maken we een belangrijk verbinding tussen de fysieke opgaven en de sociale wijkvernieuwing, met als doel om de sociale basis in wijken en buurten te verstevigen. Een stevige sociale basis maakt het mogelijk voor alle bewoners (oud en jong, arm of rijk) om in eigen wijk en buurt gezond en gelukkig op te kunnen groeien en samenleven.
Belangrijke fysieke onderdelen van deze wijkvernieuwingsaanpak is het recent vastgestelde scholenprogramma en de nieuw te ontwikkelen visie op sociale culturele buurtaccommodaties. Met het scholenprogramma krijgen de schoolgebouwen in de gemeente een stevige kwaliteitsimpuls, maar willen we bovenal de ontmoetingsfunctie van de school in de wijk faciliteren en stimuleren.
Voor het nieuw te ontwikkelen accommodatiebeleid gaan we in gesprek met inwoners en organisaties hoe we als organisaties meer en beter kunnen samenwerken en wat daarvoor de beste plek is ( school, speeltuin, kerk, de Wij of een buurthuis). Beide trajecten kunnen niet los van elkaar worden gezien.
Het vastgoedbedrijf vervult namens de gemeente Groningen de rol van eigenaar en beheerder van maatschappelijk vastgoed, waaronder onderwijs en buurtaccommodaties. De Directie Maatschappelijk Ontwikkeling is opdrachtgever voor de inhoudelijke doelstellingen van het maatschappelijk vastgoed programma.
OMSCHRIJVING TRAINEE OPDRACHT
De trainee gaat aan de slag in het programmateam dat zich bezig houdt met het maatschappelijk vastgoed, specifiek het scholenprogramma, de wijkvernieuwing en gebiedsontwikkeling.
De plannen voor de investeringen in de gebouwen voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs zijn vastgelegd in het Integraal huisvestingsplan: ‘Investeren in onderwijs’. Dit geeft nu voor het eerst een doorkijk in maatregelen voor de komende 20 jaar (2020 tot 2039). In de eerste periode (tot en met 2023) gaat het om 18 schoolgebouwen waar (vervangende) nieuwbouw, verbouw of uitbreiding gerealiseerd wordt. Hiermee is een gemeentelijke investering van circa 60 miljoen euro gemoeid.
Naast het kwaliteitsaspect zijn er nog twee zaken waar de gemeente in het bijzonder naar heeft gekeken bij het opstellen van het plan. Wethouder Carine Bloemhoff: “Goed onderwijs in een veilige omgeving van een passend schoolgebouw kan de effecten van armoede en kansenongelijkheid verkleinen. Daarnaast ligt er in een aantal wijken een flinke wijkvernieuwingsopgave. In dat kader willen we via onderwijshuisvesting stimuleren dat kinderen uit verschillende sociaaleconomische groepen zoveel mogelijk samen naar school gaan.’
In eerste instantie ligt de scope van de traineeopdracht op 2 onderdelen:
het mee helpen uitdenken, opstellen en ondersteunen van een traject voor de verschillende wijken om te komen tot een programma van eisen voor de 18 te bouwen scholen, als onderdeel van de wijknieuwingsprogramma’s en sociaal-economische opgaves. Bij sommige projecten is er sprake van het organiseren van een gedragen projectplan en businesscase waarbij de ruimtelijke- en vastgoedsturing een grotere rol speelt. Afhankelijk van je kennis en ambitie kun je vervolgens ook als deelprojectleider of assistent-projectleider mee werken aan specifieke deelprojecten
het verzamelen en verbinden van de ervaringen en input vanuit het Sociaal Domein/DMO tot een inspiratieboek/leidraad als input voor toekomstige wijkvernieuwings- en of gebiedsontwikkelingsprojecten. Je draait ook mee in nieuwe gebiedsontwikkelingsprojecten, waar deze input moet worden vertaald in een concreet programma van eisen.
In nader overleg kan ook de organisatie van het programma- en projectbureau tot de werkzaamheden behoren. Het programma- en projectbureau stuurt op hoofdlijnen en regisseert. Als trainee kan je hier een ondersteunende rol vervullen naast de assistent projectleider. Zoals ondersteuning bij planning, financiële sturing, opdrachtgeverschap, communicatie.
FUNCTIEPROFIEL
Je hebt affiniteit met de opgave die hieraan ten grondslag ligt: onderwijs in een veilige omgeving van een passend schoolgebouw kan de effecten van armoede en kansenongelijkheid verkleinen. Daarnaast ligt er in een aantal wijken een flinke wijkvernieuwingsopgave. In dat kader willen we via onderwijshuisvesting stimuleren dat kinderen uit verschillende sociaaleconomische groepen zoveel mogelijk samen naar school gaan en de school ook een bredere functie in de wijk krijgt.
Kern van de opgave ligt in het organiseren, waarbij wensen van gebruikers en maatschappelijk belangen worden gerealiseerd door middel van kennis van specialisten. Een belangrijke competentie waarover je beschikt is omgevingssensitiviteit. Tevens heb je affiniteit met ruimtelijke ordening en sociaal-maatschappelijke opgaven. Kennis van Vastgoed is een pré.
Verder ben je communicatief vaardig, enthousiast, betrokken en leergierig. In je rol ben je zowel in staat om zelfstandig als in teamverband te werken. Kijk je met een kritisch oog en als het lastig wordt geef je niet op. Om overzicht te houden werk je gestructureerd en beschik je over een helicopterview. Je bent daardoor ook in staat om snel te schakelen.
Naast bovenstaande herken jij jezelf ook in het Trainee050-profiel:
WAT BIEDEN WE JOU?
Als trainee werk je 32 uur per week bij de opdrachtgever voor de duur van 10 maanden (binnen de 32 uur heb je een dagdeel voor het traineeprogramma). In het programma worden onder vier thema’s (werkveldverkenning, ambtelijk vakmanschap, persoonlijke ontwikkeling en arbeidsmarktvaardigheden) diverse workshops, trainingen, intervisies en andere bijeenkomsten georganiseerd (of je gaat deze zelf organiseren). We zetten sterk in op persoonlijke begeleiding en aandacht en je maakt onderdeel uit van een traineegroep. Het programma biedt je een uitstekende leermogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. Naast het op doen van werkervaring ga je kennis maken met de gemeentelijke organisatie en het ambtelijk vakmanschap. Wil je meer weten over het traineeprogramma, kijk dan op https://www.goapubliek.nl/leerlingen/trainee/
MEER INFORMATIE & SOLLICITEREN
Voordat je gaat solliciteren is het van belang om op de hoogte te zijn van de selectieprocedure: Stuur je CV en motivatie (max. 500 woorden) in via de sollicitatiebutton, uiterlijk 05 april 00.00 uur. Alleen sollicitaties die via de sollicitatiebutton binnen komen worden in behandeling genomen. Na je sollicitatie ontvang je binnen twee werkdagen een bevestiging van ontvangst. De kandidaten die worden uitgenodigd voor de vervolgprocedure ontvangen uiterlijk op maandag 6 april een persoonlijk bericht per mail. .
Na de selectie streeft de gemeente ernaar om de sollicitatiegesprekken plaats te laten vinden in week 16-18. De start van het traineeprogramma zal vooralsnog plaats vinden rond eind mei 2020.
GOA Publiek verzorgt de werving voor de vacature. Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen op 050 700 13 23.
Contactpersonen:
Harald Grasdijk (projectleider)
Nienke Scheeringa (leerlingbegeleider/coach)
Lisa Vinke (HR)